Przedstawiona klasyfikacja diet jest najczęściej stosowaną w zakładach leczniczych, a jej nazewnictwo wskazuje na zasadniczą cechę diety. Dieta dobrana do danego schorzenia ma na celu dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych z jednoczesnym dostosowaniem podaży do możliwości trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez zmieniony chorobowo organ.

Podział produktów na zalecane i przeciwwskazane ma być swoistym przewodnikiem dla pacjenta na co musi zwrócić uwagę dobierając pokarmy tak, aby jego jadłospis dostarczał wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczał produkty i potrawy źle tolerowane.

Kierowanie się tym wykazem nie zwalnia z obowiązku odbycia konsultacji dietetycznej w celu dobrania spersonalizowanej, optymalnej diety uwzględniającej wszystkie jednostki chorobowe pacjenta.

Opracowane diety stanowią jedynie pomoc dla pielęgniarek i położnych i nie mogą być jedyną wytyczną postępowania w danej sytuacji klinicznej.

Źródło: opracowano na podstawie: H. Ciborowska, A. Ciborowski, Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2022.

Pharmindex Poland Sp. z o.o. dołożyło wszelkich starań, aby wszystkie nieścisłości zostały z tego materiału wyeliminowane. W tych okolicznościach roszczenia prawne wobec Pharmindex Poland Sp. z o.o. za pośrednie lub bezpośrednie szkody są wykluczone.